Kan ik als huurder de zonnepaneleninstallatie ook kopen?

Nee, zolang de woning verhuurd wordt, is dit niet mogelijk.

Krijgt mijn woning meer punten door de zonnepanelen?

De plaatsing van zonnepanelen verbetert de energie-index van de woning en dit kan leiden tot een beter energielabel en tot meer punten voor de woning.

Het aantal punten van de woning bepaalt de maximaal redelijke huur. De vraag of de zonnepanelen tot meer punten en dus tot een hogere huur kunnen leiden is een terechte vraag.

Dit punt heeft deA uitvoerig met de Apeldoornse woningcorporaties besproken. Contractueel is vastgelegd dat de Apeldoornse woningcorporaties de huur niet zullen verhogen vanwege de plaatsing van zonnepanelen. Dit is ook terecht omdat deA eigenaar van de zonnepaneleninstallatie is en niet de woningcorporatie. Daarnaast zou het ook beteken dat de huurder dubbel zou betalen voor de zonnepanelen.

Kortom: de zonnepanelen leiden niet tot een huurverhoging!

Is Zon voor Huur gratis?

Voor niets gaat de zon op!

De zonnepanelen krijgt u “gratis” op uw woning. Vervolgens zorgen de zonnepanelen ervoor dat uw energierekening fors lager wordt. Van deze opbrengst is 20% voor u. Daarnaast betaalt u aan deA een vergoeding voor het gebruik van de zonnepaneleninstallatie. Deze vergoeding is 80% van de opbrengst.

Wanneer weet ik of het project voor mijn woningblok doorgaat?

deA bepaalt aan de hand van getekende belangstellingsformulieren of er voldoende mensen mee willen doen. Als een ruime meerderheid van een woningblok mee wil doen, maken we samen een gebruikersovereenkomst. Op het moment dat een meerderheid van de bewoners in een blok de overeenkomst heeft getekend, zal deA het traject starten om de zonnepaneleninstallatie te plaatsen.

Wat gebeurt er als de zonnepanelen meer opwekken dan ik gebruik?

Deze situatie kan ontstaan als u minder elektriciteit op jaarbasis gebruikt dan wat de zonnepanelen jaarlijks opwekken. In het geval van zes panelen levert de zonnepanelen-installatie circa 1.200 kWh per jaar op. Als uw jaarrekening minder dan 1.200 kWh bedraagt, krijgt u voor de teveel geproduceerde stroom bij de meeste energieleveranciers ook een lagere vergoeding.

Een positieve uitzondering is deA (in samenwerking met Greenchoice).  deA betaalt u voor de teveel geproduceerde stroom dezelfde prijs als u betaalt aan deA voor uw stroom. Deze regeling geldt tot 1.000 kWh teveel geproduceerde stroom. Met deA als energieleverancier zit u dus altijd goed.

Overigens is het natuurlijk fantastisch als u meer duurzame energie opwekt dan u gebruikt! En dat is dan ook precies de reden dat deA daar ook voor wil betalen.

Wat gebeurt er als er onderhoud aan het dak plaatsvindt?

deA maakt afspraken met de eigenaar over het onderhoud aan het dak. Bij het aanbrengen van een nieuwe dakbedekking kan dit tot gevolg hebben dat de zonnepanelen voor korte tijd worden verwijderd. De opbrengstverliezen zijn in financiële zin zijn echter zeer beperkt en worden om die reden niet extra verrekend.

Gaat het project door als ik de enige belangstellende ben?

De zonnepanelen worden pas geplaatst als een ruime meerderheid van de bewoners per blok meedoet. Het financiële voordeel voor de huurders kan deA anders niet waarmaken. Voordeel ontstaat door het inkopen van grotere aantallen zonnepanelen en door de besparing op de installatiekosten als op een dak voor meerdere woningen in één keer alle zonnepanelen gelegd kunnen worden.

Wat moet ik regelen met mijn huidige energieleverancier?

U kunt gewoon bij uw huidige energielevering energie blijven afnemen. U moet wel aan uw energieleverancier doorgeven dat u met zonnepanelen zelf stroom opwekt. U kunt dan gelijk het bedrag van uw maandelijkse voorschotnota laten verlagen.

U kunt natuurlijk ook altijd overstappen naar deA (in samenwerking met Greenchoice) voor de levering van uw energie. Voordeel is dat u dan ook direct de vergoeding voor het gebruik van uw zonnepaneleninstallatie via uw energierekening kunt verrekenen. Wel zo makkelijk!

 

Kan ik zelf ook zonnepanelen aanbrengen?

De woningcorporaties staan niet toe dat huurders van corporatiewoningen zelf zonnepanelen aanbrengen. De belangrijkste reden daarvoor is dat de montage vakkundig plaats moet vinden. Verder vinden de woningcorporaties het belangrijk dat het geen “rommeltje” op het dak wordt.

Zijn er ook nadelen aan Zon voor Huur?

Er zijn eigenlijk geen nadelen. Het enige nadeel is wellicht dat er een installateur in de woning moet zijn om zonnepanelen op het dak via de omvormer aan te sluiten op de meterkast.